La comarca

La Segarra

Terra de castells, camins i cuina casolana


Comarca situada al cor de Catalunya, cruïlla de civilitzacions , baluard de conquestes i reconquestes, terra de castells, esglésies i ermites que ens transporten a un passat impregnat d’històries i llegendes.

La Segarra, frontera de cristians i sarraïns, on els amants de resseguir l’empremta del pas del temps gaudiran d’un bon nombre de castells – Montcortés, l’Aranyó, les Pallargues, les Sitges, Florejacs, Vicfred, Ratera – i d’imponents torres de guaita que esquitxen el paisatge, com la de Vallferosa, que amb 33 m d’alçada és considerada una de les més importants de l’Europa occidental.
 


La seva importància històrica és palesa en les restes monumentals de molts dels seus pobles: prehistòriques (troballes del Pla de la Mora, Sant Antolí, Sant Guim…); romanes (Guissona); romàniques (Cervera, Sant Antolí, Pomar, Fonolleres, Castellmeià, Santa Maria de l´Aguda i sobretot Pelagalls i Montfalcó); barroques (Sant Ramon, Guissona, Cervera…); modernistes (sindicats agrícoles de Cervera i Sant Guim).

La Segarra, terra de camins, convida a gaudir del paisatges més canviants dels seus conreus, verds a la primavera, daurats al temps de sega fins a tot els marrons de la tardor i l’hivern. Camins senyalitzats que constitueixen una bona xarxa per practicar-hi el senderisme, el cicloturisme i les passejades a cavall, amb silenci i tranquil•litat.

La Segarra és terra d’artesania, és la barreja del treball i els elements, que convida a buscar en tots els pobles la gran varietat de productes que s’hi elaboren.

La Segarra té una gastronomia particular que fa que els ingredients bàsics com el porc, les carns de caça i les coques es transformin en plats deliciosos i típics com la perdiu a la vinagreta, els peus de porc o els panadons. No oblidem també esmentar els deliciosos dolços com ara sabines, carquinyolis, morenetes i nevats amb Aromes de la Segarra o ratafia.

Una identitat pròpia d’una terra única, la Segarra: terra de castells, camins i gastronomia que farà de la vostra estada un record inoblidable.

(Font Consell Comarcal de la Segarra.)

Translate »